Dymov

2005-05-19

Hur långt ska vi gå i att försöka kvotera samhället?

Publicerat i Uppsala Nya Tidning 2005-05-09,
Uppsala Tidningen 2005-05-15,
Norrköpings Tidningar 2005-05-10
Södermanlands Nyheter 2005-05-11

Föräldrarledigheten ska kvoteras, likaså styrelsernas samansättning i näringslivet.

Varför inte kvotera på arbetsplatserna också (en idé som jag inte är ensam om)?
Några rörelsehindrade i byggbranchen, minst fem procent homosexuella bland datakonsulterna, ett par tyngdlyftare på varje förlossningsavdelning. Varannan VD kvinnlig, varannan manlig. Hur långt kan man gå i försök att reglera allt och allo? Argumentet är ju att vissa grupper är underrepresenterade; ska då vi tvinga in dem?
Jämnställdhet är bra, det stärker samhället och främjar tillväxt och kreativitet. Däremot specialregler, som inskränker friheten och lätt tenderar att bli många och oöverskådliga. Sådana förslag har alltid sina anhängare; det är mycket enklare att stifta lagar än att göra något åt saken.
Men borde inte politikerna satsa mer på opinionsbildning i stället, innan staten börjar titta ner i våra tallrikar och reglera hur vi ska turas om att gå på toaletten?

1 Comments:

  • nja, skulle jag säga. krav på en jämn könsfördelning är inte att betrakta sompositiv särbehandling om man lagfäster det på ett smart sätt. jag skulle i alla fall kunna tänka mig attt det är möjligt att kringgå dessa bestämmelser. desssutom gäller regeringsformens bestämmelser bara offentliga institut, alltså kan man kvotera företagsstyrelser.

    By Blogger admin, at 8:41 em  

Skicka en kommentar

<< Home